- I min familie hadde alle artrose. De kalte det slitasjegikt. Farmor sa at det var noe alle får, og at det ikke er noe å gjøre med. Alle brettet opp ermene og jobbet til de stupte. Det gjorde jeg også. Kunnskapen kom dessverre for sent.
– Arv. Kjenner du noen som ikke har det? sa Tina Lindseth (60) fra Ålesund humoristisk under sitt ettertenksomme kåseri på artrosekonferansen på Reuma-Sol. Tina holdt foredrag om sitt eget liv med artrose i alle store ledd. Hun har levd mange år med smerter, fatigue og operasjoner, og hun har flere vonde proteseoperasjoner bak seg. Allikevel smiler hun. Med stadfestet diagnose, økt kunnskap og riktig behandling har hun nå lært seg å leve godt med sykdommen. Derfor ba konferansearrangør NRF Møre og Romsdal fylkeslag Tina om å holde innlegg. Konferansedeltakerne satt som fjetret under Tinas fengslende foredrag. Hun kalte frem både smil, latter og tårer hos deltakerne under sitt personlige og humoristiske innlegg.
Artrose er ikke for pyser
– Farmor ble også hardt angrepet av artrose, selv om de den gangen ikke visste hva det var. Hun ble sendt til revmatismesykehuset, hvor hun fikk beskjed om å holde seg i ro. De bant opp leddene og hun ble sengeliggende. Til slutt måtte hun mates. Jeg visste ikke at jeg hadde artrose. Familien sa jo at smertene var helt normale. De eldre kvinnene med samme plager sa at «det går fint». Så jeg gjorde så godt jeg kunne med full jobb, eget firma, barn og familie. Jeg holdt det gående i hundreogtjue. Helt til kroppen sa stopp og alt skar seg. Nå er jeg skilt og ufør. Artrose er ikke for pyser. Det er ikke for amatører. Hvis du ikke har det, så får du det, humrer Tina.
Tidligere fikk artrosepasienter beskjed om å holde seg i ro. Nyere forskning viser at trening, riktig kosthold, medisiner og hjelpemidler er riktig behandling.
Vektreduksjon, flåttbitt og operasjon
– Legen sa at jeg måtte legge om livet mitt. Men hvordan? Du må gå ned i vekt, sa legen. Det var ikke så enkelt med en familie som hadde mat i kilometervis. Og kakene skulle være gode! Jeg jobbet som frisør, tok meg av barna og gikk mye tur. Min aktive livsstil hjalp på smertene. En dag ble jeg bitt av en flått, og jeg ble helt satt ut. Måtte slutte med fysisk arbeid og aktivitet. Overgangen var stor. En dag klippet jeg hår og drev egen salong, og neste dag var jeg lam i den ene siden. Stikket gjorde at jeg ble nødt til å holde meg i ro i 18 måneder. Dermed ble leddene enda stivere og vondere. Da kom artroseproblemene for alvor. Jeg kunne ikke jobbe mer. I 2004 ble høyre skulder operert. Den trente jeg opp med husarbeid, for jeg er jo selvhjulpen, smiler Tina.
Kreft, skilsmisse og kneproteser
Tina opplevde deretter en traumatisk periode i livet med kreftdiagnose, skilsmisse og mange krav med gamle i familien som skal pleies og barn som også skulle ivaretas. Det ble for mye, selv for en tøff dame som Tina.
– Jeg trodde at kveldsturene kunne være trening nok. Men det er ikke sant. Etter en jentetur til London med full gass og lange turer, våknet jeg en dag med to betente, hovne knær. Jeg tenkte at jeg bare kunne massere og så gå ut på tur igjen. Jeg gikk langt. Da skar alt seg. Jeg måtte rett hjem med fly og direkte på sykehuset. De tappet masse veske ut av knærne og jeg gikk på krykker i flere år. Ortopeden bestilte protese, og den funker heldigvis. Men det er akkurat så vondt som de sier det skal være. Siden jeg har høy smerteterskel har jeg klart å trene. Hvis du trapper ned medisinen gjør det vondt en stund, men kroppen kan vende seg til mindre medisiner. Jeg snakker med kroppen min. Sier at du må bevege deg hvis dette skal gå bra, smiler Tina.
Fikk selvtilliten tilbake på Reuma-Sol
-Etter første proteseoperasjon var jeg redd. Syntes synd på meg selv. Heldigvis dro jeg til Reuma-Sol på behandlingsreise og da fikk jeg det mye bedre. Jeg trente meg opp og fikk trygghet og selvtillit til å ta den andre nødvendige operasjon. Det gjorde jeg også en annen gang jeg måtte operere. Reuma-Sol er fantastisk for der får man virkelig god hjelp og riktig opptrening. Ikke minst jobber det folk der som tar seg av deg, bryr seg og løfter deg opp. Det gir energi til tusen å være her på Reuma-Sol. Her triller ingen tårer og man får den motivasjonen man trenger, forteller Tina. NRF eier trenings- og behandlingssenteret Reuma-Sol i Spania som er bygd av og for revmatikere.
Trening, fatigue og tunge dager
Hun gjør alt hun kan for å holde smertene og fatiguen i sjakk. – Trening er min nye hobby, og jeg trener fem ganger i uken. Jeg klarer ikke alltid å trene så hardt, men jeg prøver og jeg gjør så godt jeg kan. Prøver å bli 20 år igjen, for det er jo drømmen, ler Tina med glimt i øyet. Men andre dager er det ikke så lett. Det er dager hun bare må hvile. Hun våkner og kan ikke gå. Orker ikke høre noen snakke. Da må hun bare holde sengen og vente til det går over. Det er en mestringsteknikk Tina har lært seg med årene.
Glutenintoleranse og magebesvær
– Ettersom tiden gikk og jeg var nødt til å ta mye tabletter og hadde mange bekymringer, så skjedde det noe med magen. Jeg endret kostholdet, og det hjalp mye. Men jeg hadde eksem og psoriasis, og brukte haugevis med kortisonsalve. En dag sa en farmasøyt til meg at jeg kanskje hadde glutenallergi. Jeg googlet. Gikk inn på butikken og handlet glutenfri mat samme dag. Da begynte mitt nye liv. I løpet av en uke roet magen seg ned. I løpet av seks uker hadde jeg fått et nytt liv. Magen kan være like viktig som hjernen. Hvis ikke den funker, så funker ikke hjernen optimalt. Det er viktig for alle med artrose å lese seg opp på betennelsesdempende mat. Jeg gikk på kostholdskurs, og NRF arrangere slike over hele landet. Der fikk jeg beskjed om å spise oftere for å gå ned i vekt. Jeg gjorde det. Det stemte! Jeg gikk ned i vekt, forteller Tina.
Mat er like viktig som trening. Det er avgjørende for oss med artrose å ikke være overvektige.
Tinas råd til artrosepasienter:
- Nok søvn
- Null stress
- Masse bevegelse
- Finn ditt eget riktige kosthold
- Ha en fysioterapeut som pusher og motiverer deg
- Vær med venner som gjør det samme som deg. Slik som i NRF, hvor vi er en flott gjeng som lytter til hverandre
Les NRFs gode råd for deg som har artrose.
Les mer på våre diagnosesider om artrose.