
Forskere ved Diakonhjemmet sykehus, og fem andre sykehus i Norge, holder på med en studie rettet mot pasienter med artrose i tommelens rotledd. Dette er den største studien på denne problemstillingen i verden, og resultatene vil kunne endre dagens retningslinjer for behandling.
I følge Folkehelseinstituttet rammer artrose om lag 13 prosent av befolkningen i Norge. Denne sykdommen har dessverre vært neglisjert i lang tid, og det har spesielt vært mangel på forskning av artrose i hender. Heldigvis har forskning på håndartrose tatt seg opp de siste 10 årene. Korrekt behandling for å forbedre livskvaliteten er svært viktig for denne pasientgruppen, og dette jobbes med både av forskere i Norge og utland.
Håndartrose – en smertefull tilstand
Håndartrose er en svært vanlig tilstand spesielt blant middelaldrende og eldre som kan gi smerter og nedsatt håndfunksjon, men også yngre kan rammes. Grad av plager varierer fra milde plager til plager som gir store begrensninger i dagliglivet, men også redusert livskvalitet. Håndartrose gir vanligvis smerter i leddene. Smertene er ikke permanente i starten, men kommer og går. Etter hvert kan smertene bli mer permanente. Mange opplever også stivhet i leddene som er mer uttalt på morgenen eller etter at man har vært i ro. Håndartrose kan medføre at håndfunksjonen blir dårligere og at man ikke klarer dagligdagse aktiviteter som for eksempel kneppe knapper eller åpne et lokk på syltetøyglass.
Forskningsprosjekt på artrose i tommelen
Et stort forskerteam på Diakonhjemmet sykehus forsker på artrose, og en egen forskningsgruppe har nå en studie som er spesielt rettet mot pasienter som har artrose i tommelens rotledd. Personer med artrose i dette leddet plages med smerter, stivhet og redusert gripekraft. Studien som har fått navnet PICASSO, er en studie som ønsker å kartlegge hvilken effekt lokale injeksjoner kan ha. Men de ønsker også å se om treningsopplegg og ergoterapi-veiledning kan være like bra, eventuelt bedre enn lokal behandling med injeksjoner.
PICASSO-studien har hovedsete på Diakonhjemmet Sykehus. I tillegg er fem andre sykehus med: Martina Hansens Hospital, Haugesund Revmatismesykehus, Stavanger universitetssykehus, St. Olavs hospital og Nordlandssykehuset Bodø. Totalt skal studien inkludere 354 personer med artrose i tommelens rotledd. Til nå har studieteamet inkludert ca 120 personer.
Personen som inkluderes i studien blir tilfeldig plassert i tre ulike grupper. Gruppe én får kortisoninjeksjoner i tommelens rotledd, gruppe to får saltvannsinjeksjoner (placebo), mens gruppe tre får treningsopplegg og ergoterapi-veiledning. Selve studien varer i 6 måneder, etterfulgt av en fase på halvannet år hvor alle kan få kortisoninjeksjoner. I løpet av det første halvåret blir man jevnlig fulgt opp av lokal ergoterapeut som er tilknyttet PICASSO-studien. Dersom man blir med i studien må man møte opp til undersøkelse på sykehuset ved inklusjon, etter 4 uker, 12 uker, 24 uker og etter 2 år.
Verdensledende studie
Dette er den største studien på denne problemstillingen i verden. Resultatene vil med høy sannsynlighet være med på å endre dagens retningslinjer for behandling av pasienter med artrose i tommelens rotledd. Mest sannsynlig finnes det ikke en behandling som passer alle, da håndartrose som mange andre sykdommer, er en heterogen sykdom. Studien vil derfor også undersøke hvilken pasientgruppe som oppnår best effekt av de ulike behandlingene i studien.
Søker flere pasienter til deltakelse i studien
Om du er interessert i å delta i denne studien, ta kontakt med studien på e-postadresse: picasso@diakonsyk.no. E-posten må inneholde telefonnummeret du ønsker å bli kontaktet på. Vær vennlig å ikke oppgi person-sensitiv informasjon i eposten. Det er verdt å nevne at de som inkluderes i studien ikke kan ha psoriasis eller leddgikt og man kan ikke benytte seg av betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) første 12 ukene av studien.
Du kan lese mer om Picasso-studien og kriterier for å delta, på Diakonhjemmet sykehus sine nettsider.