Hva er de viktigste ubesvarte forskningsspørsmålene om revmatoid artritt? Nå har både pasienter og helsepersonell muligheten til å bidra i en forskningsprosess som setter dine behov og spørsmål i fokus.
Norsk Revmatikerforbund (NRF) har startet en James Lind Alliance-prosess for å identifisere de viktigste ubesvarte forskningsspørsmålene innen revmatoid artritt. Målet er å sikre at fremtidig forskning er relevant og nyttig for de som lever med sykdommen, og de som behandler den.
Prosjektet gjennomføres av Oslo Universitetssykehus i samarbeide med Norsk Revmatikerforbund. Forskere og klinikere fra Norsk Revmatologisk Forening og Forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer (REMEDY) er med i styringsgruppen sammen med flere erfarne brukermedvirkere som selv lever med diagnosen revmatoid artritt.
Hvordan kan du bidra?
Har du erfaring med revmatoid artritt (RA), enten som pasient eller helsepersonell? Vi håper du vil være med å bidrag med å forme fremtidens forskning på revmatoid artritt. Det gjør du gjennom å svare på dette spørreskjemaet. Alle innspill er anonyme, og det tar 5-10 minutter.
Skjemaet er åpent nå og frem til 15. desember 2024. Send inn dine svar i dag for å være med.
Hva er en James Lind Alliance-prosess?
En James Lind Alliance-prosess er en samarbeidsmetode der pasienter, helsepersonell og forskere jobber sammen for å identifisere og prioritere forskningsspørsmål. I denne prosessen sikres det at alle stemmer blir hørt, slik at vi kan fokusere på det som virkelig betyr noe for livskvalitet, funksjon og behandling av RA.
Hvordan fungerer prosessen?
- Innsamling av spørsmål: Vi samler inn forslag fra pasienter og helsepersonell om hvilke områder og spørsmål de mener det er behov for mer forskning på.
- Rangering: Spørsmålene blir rangert gjennom spørreundersøkelser og diskusjoner, slik at vi finner de som er aller viktigst.
- Prioriteringsliste: Til slutt samler vi en «topp 10-liste» over prioriterte forskningsspørsmål, som deles med forskningsmiljøer, helsemyndigheter og finansieringsinstitusjoner.
Hvorfor delta?
Ved å delta kan du:
- Påvirke fremtidig forskning om RA.
- Sørge for at forskningen fokuserer på det som er viktigst for deg.
- Bidra til å bygge bro mellom pasienter, helsepersonell og forskere.
Hvem kan delta?
Vi søker:
- Pasienter som lever med RA, i alle aldre og fra hele landet.
- Helsepersonell med erfaring fra behandling av RA, som revmatologer, fysioterapeuter, sykepleiere og andre.
Styringsgruppen i prosjektet
- Anna Fryxelius, Norsk Revmatikerforbund
- Mona Larsen, fylkesleder NRF Østfold fylkeslag
- Tore Voksø, NRF
- Gunnstein Bakland, MUSS, UiT Norges arktiske universitet
- Kristine Røren Nordén, REMEDY, Diakonhjemmet sykehus
- Rikke Munk Killingmo, Oslo Met
- Astrid Torgersen Lunestad, forskningskoordinator, FORMI, Oslo Universitetssykehus