Opplæring og oppnevning av likepersoner
Har du lyst til å hjelpe andre, og være del av et landsomfattende team som forbedrer livskvaliteten til folk i alle aldre som lever med muskel- skjelettsykdom? Da kan du bli veileder!
Tjenesten er organisert fylkesvis, med retningslinjer og rutiner som er utviklet av administrasjonen i NRF tråd med gjeldende lovverk og oppdaterte rutiner fra BufDir.
For at en person skal bli godkjent som likeperson i NRF, skal følgende prosedyre følges:
Oppnevning
-
- For lokalforeninger: Styret i lokallaget oppnevner ønsket likeperson til fylkesveileder skriftlig. Der det ikke er oppnevnt en fylkesveileder skal henvendelsen sendes til fylkesstyret. Fylkesveileder har samtale med den oppnevnte og undersøker om vedkommende har riktige egenskaper og egnethet. Denne samtalen skal skje innen rimelig tid, enten fysisk eller digitalt. Dersom OK bidrar fylkesveilederen til at vedkommende får delta på opplæringstiltak.
- For BURG-grupper: Styret i BURG-gruppa oppnevner ønsket likeperson til fylkesveileder skriftlig. Der det ikke er oppnevnt en fylkesveileder skal henvendelsen sendes til fylkesstyret. Fylkesveileder har samtale med den oppnevnte og undersøker om vedkommende har riktige egenskaper og egnethet. Denne samtalen skal skje innen rimelig tid, enten fysisk eller digitalt. Dersom OK bidrar fylkesveilederen til at vedkommende får delta på opplæringstiltak.
- For landsdekkende diagnosegrupper: Diagnosegruppens ressurspersoner oppnevner ønsket likeperson til sitt tilhørende fylkesstyre skriftlig med informasjon om at vedkommende anbefales å være likeperson for en gitt diagnose. Fylkesveileder har samtale med den oppnevnte og undersøker om vedkommende har riktige egenskaper og egnethet. Denne samtalen skal skje innen rimelig tid, enten fysisk eller digitalt. Dersom OK, bidrar fylkesveilederen til at vedkommende får delta på opplæringstiltak. Diagnosespesifikke likepersoner skal ha grunnkurs i likepersonsarbeid og spesialisering i enkelte diagnoser. Fylkesveileder informerer lokallaget som denne likepersonen tilhører at den er oppnevnt som diagnosespesifikk likeperson, og at rapportering av likepersonsaktivitet tilfaller dette lokallaget.
Opplæringstiltak for likepersoner
-
- Aktivitetsbasert likeperson: En likeperson som vil lede aktiviteter behøver en generell innføring i LP-arbeidet. Et slikt kurs kan holdes av fylkesveileder, eller via instruktørutdanningen, frisklivsagentkurs eller digitale nasjonale kurs.
- Samtalebaserte likepersoner: En likeperson som vil drive med samtalerådgivning, informasjonsvirksomhet på sykehus eller bli en diagnosespesifikk likeperson må gjennomføre Grunnkurs i likepersonsarbeid. Grunnkurs i likepersonsarbeid er et fysisk helgekurs som arrangeres i regi av fylkeslag og gjerne i samarbeid med flere fylkeslag.
- Diagnosespesifikke likepersoner: Det er de landsdekkende diagnosegruppene som har ansvaret for å gjennomføre denne diagnosespesifikke opplæringen.
Kvaliteter og egenskaper en likeperson må ha
Kunnskap og erfaringer:
-
- Selv ha erfaring i å leve med kronisk revmatisk sykdom / muskel og skjelettplager, eller være nær pårørende til en som gjør det.
- Ha bearbeidet egen sykdomsprosess.
- Ønske om å hjelpe andre som lever med kronisk revmatisk sykdom eller muskel-skjelettplager.
- Skal ha grunnleggende dataferdigheter og kunne bruke nettbaserte verktøy, eller ha et ønske om å tilegne seg denne kompetansen.
Egenskaper:
-
- Skal ha god samarbeids- og formidlingsevne.
- Skal ha gode sosiale egenskaper, for eksempel empati/sympati, være åpen, forståelsesfull, tolerant, fortrolig, kunne lytte og vise respekt for alle medmennesker.
- En likeperson som skal lede trening eller aktivitet bør være oppmuntrende og positiv, og en god rollemodell for andre.
Organisasjonserfaring:
-
- Likepersoner må ha kjennskap til NRFs formål, verdier og vedtekter, eller være villig til å skaffe seg dette.