Neste uke kommer årets første utgave av R-magasinet. Gled deg til spennende reportasjer, nytt om forskning, aktiviteter fra NRFs lokallag, treningsinspirasjon og mye mer.
I dette bladet dykker vi inn i fremtidens behandling, og lærer både om kunstig intelligens i helsevesenet og om en ny banebrytende behandling.
Kunstig intelligens i helsevesenet
Vi må begynne å ta kunstig intelligens i bruk, for gevinstene er så store at det å la være å bruke det er også en unnlatelsessynd, sier Ishita Barua.
Ishita Barua er lege med doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Hun er ikke bekymret for at kunstig intelligens vil ta over jobben til leger.
– Det er ikke legen som blir erstattet, det er rett og slett at vi ikke har nok folk, og med kunstig intelligens får vi verktøy som ikke reduserer legenes kapasitet og som gjør oss bedre i jobben vår.
Barua er kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner og er aktuell med boka «Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter»
Banebrytende behandling
I Tyskland har syv unge og alvorlig syke lupus-pasienter blitt friske med CAR-T-behandling, en genmodifisert celleterapi.
Det som er så utrolig er at de sju pasientene ble helt friske, og er fortsatt friske tre år etter behandlingen. De har ingen tegn til lupus, de tar ingen medisiner, og ingen har fått tilbakefall, sier professor Øyvind Molberg ved Oslo Universitetssykehus.
Nå ønsker revmatologene ved Oslo universitetssykehus å starte behandlingen også i Norge gjennom å ta i bruk et spesielt laboratorium på Rikshospitalet som har stått nesten ubrukt i 20 år.
Tankegods: Hvordan endre (u)vaner?
Synes du det er vanskelig å motivere deg for å være fysisk aktiv eller for å spise sunt, er det ikke så rart. Hjernen din må nemlig slåss mot evolusjonen, som har gitt oss trang til latskap og et ustoppelig behov for kaloririk mat. Hjerneforsker Ole Petter Hjelle gir deg seks tips som kan overvinne hjernes iboende latskap for å få mer aktivitet inn i hverdagen.
Isbading gjør meg godt
Else har konstante smerter og mye fatigue. Så prøvde hun isbading. Det kalde vannet gjør henne opplagt og demper smertene.
Jeg blir klarere i hodet og får lyst til å gjøre ting!
Tre fine gå-program
Fordelene med å gå er mange: Det er gratis, du kan selv bestemme tempo, lengde og utfordring i terrenget. NRF har laget gå-programmer til deg, for deg som er nybegynner, litt øvet og øvet.
Dette og mye mer kan du lese om i medlemsbladet.
Digitalt medlemsblad
Det kommer om kort tid en forbedret versjon av medlemsbladet som digitalt magasin, blant annet gjennom en app som medlemmer kan laste ned. Medlemsbladet fortsetter som papirutgave. Den digitale utgaven blir et supplement for de som ønsker begge deler, og et alternativ for de som kun ønsker bladet digitalt. Mer informasjon kommer.
Bli medlem?
Er du ikke medlem, les om medlemsfordelene her.