Detaljert samarbeidsplan
Tidslinje for samarbeidet
Frivillige med et ønske om å bidra med sin kompetanse og kunnskap kontakter sin lokale Frisklivssentral/Læring- og mestringssenter (LMS) for å tilby samarbeid.
- Frisklivsagenten/instruktøren sender epost eller ringer til frisklivssentralen/LMS om hva de kan tilby/bidra med i et samarbeid.
- Frisklivsagenten/instruktøren presenterer seg selv, og Sykt Aktiv-kurset på frisklivssentralen/LMS
Planlegging av kurset
Ansatt på Frisklivssentralen inviterer til samarbeidsmøte før oppstart av kurs, hvor arbeidsfordeling og rammene rundt samarbeidet avklares og planlegges. Maler og eksempler ligger i NRF sin digitale verktøykasse.
Økonomien bør avklares i forkant av kurset. Se eget punkt på økonomi
Kursgjennomføring
Selve kurset holdes av frisklivsagentene. En treningsøkt kan for eksempel ledes av ansatt ved sentralen. Eksempler på kursgjennomføring kan de se her
Evaluering av kurset
Frisklivsagenten leverer enten skriftlig eller digital evaluering til deltagerne.
Evaluering av samarbeidet
Frisklivssentralen/LMS eller NRF inviterer til evaluering av samarbeidet.
Oppfølging av deltagere (statistikk)
En viktig del av frisklivs arbeidet i Norsk Revmatikerforbund er å følge opp deltagere på Sykt Aktiv kurs. Vi ønsker å se om kurset har en påvirkning på individets liv og livskvalitet. Vi bruker et standardisert spørreskjema i forkant/starten av kurset og etter 6 måneder. Skjema besvares anonymt og vil kunne vise til endringer på gruppenivå.
Vær forberedt på mulige utfordringer
- Frivillighet – Ansvar, fordeling av oppgaver og oppfølging. Den frivillige er ikke ansatt, og kan ikke stilles krav til på samme måte som en ansatt ved frisklivssentralen er. Frisklivsagenten arrangerer og leder selve kurset, frisklivssentralen står for rammene rundt. Her kan du se et dokument som kan gi retning for et godt samarbeid
- Oppfølging – Hvem følger opp de frivillige, ansvar og evaluering? Norsk Revmatikerforbund lokalt (fylkeslaget) følger opp den frivillige i saker rundt frivillighet. Koordinator på frisklivssentralen følger opp rundt selve samarbeidet.
- Taushetsplikt – hva kan medarbeiderne formidle av informasjon til de frivillige? Frisklivsagenten skal skrive under på taushetserklæring på Frisklivssentralen.
- Økonomi – Hvordan forankre økonomisk støtte og kompensasjon til de frivillige? Det kan signeres en samarbeidsavtale hvor enighet om eventuell økonomisk kompensasjon defineres. Frisklivssentralen har ikke ansvar for økonomisk kompensasjon, det er ikke alle Frisklivssentraler som har økonomisk kapasitet til det. Hvis kurset/tilbudet dekker et behov i kommunen, vil kanskje kommunen kunne bistå med noe kompensasjon.
- Grenser & rolleavklaring – hvilke oppgaver skal frivillige ikke utføre? Den frivillige har ansvar for selve kurs gjennomføringen. Hvis det er ønsket av begge parter i samarbeidet kan ansatte på Frisklivssentralen bistå med å lede en treningsøkt. – trygghet rundt fordeling av arbeidsoppgaver for begge parter er viktig
Gjennom en god dialog med ansvarsavklaring og forslag på gjennomføring av samarbeid i vår digitale verktøykasse får partene et tydelig bilde av arbeidsoppgave fordeling.