Dobbel risiko, men få vet det
Personer med revmatiske sykdommer har dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdommer som resten av befolkningen. Hvorfor det er slik, vet vi ikke nok om. Sannsynligvis skyldes det betennelsene som konstant herjer i kroppen.
Det vi uansett vet, er det er viktig å forebygge hjerte- og karsykdom – og at det er viktig å spre den kunnskapen vi har slik at folk kjenner til risikoen.
Visste du at personer med revmatiske sykdommer har dobbelt så høy risiko som andre for å få hjerte- og karsykdommer?
Forebyggingen er ikke god nok
I dag får ikke personer med revmatiske sykdommer et like godt tilbud som andre pasientgrupper med høy risiko for hjerte- og karsykdom – for eksempel diabetespasienter. Det opptar hjertespesialist Anne Grete Semb, som jobber på den forebyggende hjerte- og revmaklinikken på Diakonhjemmet sykehus. Det er den første klinikken av sitt slag i verden!
Målet er klart – å forebygge hjertesykdom og bidra til at personer med revmatiske sykdommer får et bedre tilbud.
Revmatisme kommer sjelden alene
En syk kropp har høyere risiko for å bli rammet av nye sykdommer enn en frisk kropp. Ett eksempel er nettopp den økte risikoen for hjerte- og karsykdom. I tillegg kommer alle bivirkningene av medisiner, og den psykiske påkjenningen ved å være kronisk syk.
Den ekstra byrden
En ting er leddgikten, men hva med den kroniske utmattelsen som ofte følger med revmatiske sykdommer? Eller mage- og tarmproblemene som kommer av de smertestillende medisinene? Hva med hårtapet på grunn av medisiner eller økt risiko for hjerte- og karsykdom?
Norsk revmatikerforbund tar det på alvor!
Men vi trenger mer kunnskap, og forskningen kan gi oss livsviktige svar. Vi har ingen tid å miste. Vil du hjelpe på veien?